SPF
Banner Image

Tip kože određen je količinom sebuma (prirodnog ulja) koji koža proizvodi. Ona se tokom godina menja u zavisnosti od genetike, ishrane, klimatskih uslova, stresa, izloženosti UV-zracima, prirodnom procesu starenja i na kraju odlukama koje ste tokom života donosili u vezi sa zaštitom kože. Američka dermatološka akademija (AAD) razlikuje normalnu, suvu, masnu, mešovitu i osetljivu kožu, a svaka od njih ima zasebna svojstva i zasebne potrebe. Prepoznavanje tipa kože olakšaće vam dugoročno donositi odgovarajuće odluke za uravnotežen, mladolik i zdrav ten.


Važno je znati da se tipovi kože mogu menjati tokom godina i da je svačija koža na mnogo načina jedinstvena, zbog čega univerzalan pristup nezi ne postoji. U nastavku smo pripremili osnovne napomene kojima ćete lakše prepoznati imate li pretežno normalnu, suvu, mešovitu ili osetljivu kožu. U zavisnosti od tipa, naći ćete i savete za idealne proizvode i preporuke za optimalnu rutinu.


OSNOVNI TIPOVI KOŽE

Normalna koža

Normalna koža je uravnotežena - ni previše masna ni previše suva, sa finim porama i dobrom cirkulacijom, deluje čisto, a na osećaj je glatka. Taj je tip kože manje osetljiv, odnosno manje podložan nepravilnostima i karakteriše ga ujednačeno vlaženje i lučenje sebuma, zbog čega celokupan ten deluje zdravo. Premda koža normalnog tipa nema izraženih problema, i dalje joj je potrebna odgovarajuća nega. Naši proizvodi održaće je hidriranom i podržati njezinu zaštitnu barijeru.


Suva koža

Suvu kožu u pravilu određuje slabije lučenje prirodnih ulja i smanjena vlažnost. Koža deluje mutno, može postati hrapava ili ispucana, a u nekim se slučajevima može i ljuštiti. Na dodir je zategnuta, manje elastična, upadljivo dehidrirana i sklona isticanju finih linija i bora. Izostanak odgovarajuće nege može da dovede do svraba, iritacije i crvenila.


Nega suve kože trebala bi uključivati nežne, umirujuće i hidratantne sastojke poput ceramida koji pomažu očuvati njezinu zaštitnu barijeru. Za osobe sa suvim tipom kože preporučuje se izbegavanje predugog tuširanja na visokim temperaturama, redovita hidratacija više puta dnevno i odabir proizvoda za negu bez mirisa, alkohola i proizvoda koji ne začepljuju pore.


Masna koža

Masnu kožu karakteriše prekojerno lučenje sebuma, posebno u T-zoni (čelo, nos, brada). Lojne žlezde proizvode previše masnoće pa koža postaje vidljivo porozna, ima visok sjaj, a na dodir ostavlja mastan trag. Pojedinci sa masnim tipom kože skloniji su uvećanim porama i drugim nedostacima, na primer iritaciji, flekama, crvenilu i izbijanju akni.


Višak prirodnih ulja ne znači da koža masnog tipa ne zahteva hidrataciju. Jednako kao i za ostale tipove, odgovarajuća se nega masne kože svodi na odabir proizvoda koji je hrane i hidriraju, a da pritom ne začepljuju pore i ne podstiču izbijanje akni. Idealna rutina za masnu kožu trebala bi se oslanjati na blagi, penušavi gel ili penu koja uklanja prljavštinu, višak ulja i ostale nečistoće. Da biste koži pružili odgovarajuću hidrataciju, nega bi trebala uključivati i lagan hidratantni proizvod bez ulja, koji ne začepljuje pore.


Mešovita koža

Mešovita koža kombinacija je najmanje dva tipa kože, najčešće masne u području T-zone, a suve ili normalne na obrazima. Karakteristična po tome što je koža sjajna i meka, ne preterano osetljiva, mešovita je koža izrazito podložna promenama godišnjih doba, stresu i hormonskim oscilacijama. Različite potrebe pojedinih delova lica, odnosno ciljan i prilagodljiv tretman sklon promenama, čine ga nešto izazovnijim tipom.


Upravo su zbog brojnih kombinacija, koje zavise od više faktora, efikasno čišćenje i hidratacija ključni su faktori odgovarajuće nege. Da biste osmislili uravnotežen program koji odgovara jedinstvenim potrebama Vaše kože, svakako konzultujte naš vodič za negu mešovite kože.


Osetljiva koža

Premda se često smatra zasebnim tipom kože, osetljiva koža zapravo može biti i suva, i masna i normalna. Nezavisno, dakle, o konkretnom tipu, osetljiva koža je ona koja burno reaguje na razne okolnosti i sklona je crvenilu, žarenju, svrabu ili suvoći. Uzroci tih reakcija razni su i mogu ovisiti o unutrašnjim ili spoljašnjim faktorima (npr. životnoj sredini, stresu, vremenskim uslovima, iritantima u preparatima, UV-zracima ili suvome vazduhu). Baš zato iziskuje nešto složeniji proces pronalaska odgovarajućeg programa nege.


Ako Vam je koža osetljiva, postepeno možete ustanoviti koji sastojci uzrokuju osetljivost i opredeliti se za proizvode sa blagotvornim efektom, koji umiruju i jačaju zaštitne slojeve. Takođe možete promeniti okolinu kako biste smanjili izloženost iritantima.


KOŽA I STARENJE

Koža tokom godina prolazi kompleksne promene i prirodno gubi sastojke ključne za održavanje elastičnosti i vlažnosti, što rezultira vidljivim znakovima starenja. Te procese dodatno mogu pospešiti spoljašnji faktori, zbog čega je koži u zrelijoj dobi potrebna posebna nega koja utiče na smanjenje prepoznatljivih pojava poput mutne kože, finih linija, bora, neujednačenog tena ili suvoće. Od hidratantnih krema do seruma, prvi je korak u odgovarajućoj nezi pažljiv odabir višestruko funkcionalnih proizvoda koji kožu drže sjajnom i mladolikom.


Kako starenje utiče na različite tipove kože

Proces starenja prirodno utiče na sve organe, ali na koži su transformacije tog tipa možda najupadljivije jer se odražavaju na njenu čvrstoću, funkcionalnost i otpornost. Iz tog je razloga detaljno razumevanje uticaja starenja na različite tipove kože ključno za razvoj odgovarajućeg režima nege. Budući da svaki tip sa vremenom zahteva sve prilagođenije strategije nege, CeraVe je razvio raznovrsnu, a efikasnu ponudu proizvoda koji odgovaraju potrebama Vaše kože.


Normalna koža

Nivo kolagena i elastina prilikom starenja normalne kože postepeno opada, zbog čega fine linije sa vremenom postaju izraženije, a dolazi i do blagog gubitka elastičnosti. Rutina nege uglavnom bi se trebala sastojati od održavanja ravnoteže, istovremenog podržavanja proizvodnje kolagena i hidratacije.


Suva koža

U zrelijoj dobi suvoća kože dodatno raste, što dovodi do povećanja finih linija, bora i naglašenijeg manjka vlage. Zaštitna barijera slabi pa koža postaje sve osetljivija na spoljašnje faktore i iritanse. Redovita hidratacija osnov je negovanja suve kože tako da su proizvodi za hidrataciju, bogati hijaluronskom kiselinom i ceramidima, presudni za efikasno obnavljanje i zadržavanje vlažnosti.


Masna koža

Proces starenja se najdirektnije na kožu masnog tipa odražava slabljenjem prirodne barijere vlage. To dovodi do povećanih pora, pojave finih linija i povećane osetljivosti na spoljašnje faktore. Ndega zrelije kože masnog tipa naglasak bi trebala da stavi na lagane proizvode koji štite od sunca, ne začepljuju pore, a sastoje se od retinola ili niacinamida.


Mešovita koža

Starenje mešovite kože može dodatno pojačati njena postojeća svojstva. Suva područja postaju sve suvlja, a masnije zone mogu doživeti povećanje u veličini pora ili podložnosti aknama. Pristup nezi starije kože mešovitog tipa ponajviše zavisi od balansiranja hidratacije za suva područja i kontrole ulja na masnima. Odabir nežnih, multifunkcionalnih proizvoda pomaže uspostaviti i održati tu ravnotežu.


Osetljiva koža

Koža osetljivog tipa sa vremenom prirodno postaje osetljivija, što može dovesti do povećanoga crvenila, iritacije ili izraženijih reakcija na proizvode za negu. Zaštitna barijera pritom slabi tako da koža postaje izloženija spoljašnjim faktorima, a iznutra gubi sposobnost regeneracije, regulacije vlažnosti i zaštite. Nežni preparati sa umirujućim sastojcima i bez mirisa ključne su za brigu o staroj koži osetljivog tipa. Da biste smanjili potencijalne reakcije, proizvode je preporučljivo u režim nege uvoditi postepeno.


PREVENCIJA I NEGA

Promene na koži prirodni su rezultati procesa koji se ne mogu izbeći. Ipak, neki se od njih mogu ublažiti, a očuvanje zdravog i mladolikog tena započinje ranom prevencijom i proaktivnom negom. Zdrava se rutina nege pre svega svodi na redovito čišćenje i hidrataciju, a zatim i na ostale izbore u stilu života, recimo na:

- pravilnu ishranu bogatu vitaminima i mineralima

- redovnu zaštitu od sunca

- ograničenu konzumaciju štetnih supstanci (npr. nikotina ili alkohola)

- ograničavanje stresora

- redovnu fizičku aktivnost

- redovno praćenje promena na koži da biste pravovremeno reagovali na potencijalne probleme

- odabir proizvoda koji odgovaraju potrebama Vašeg tipa kože


SEZONSKE PROMENE

Sa promenom godišnjih doba i promenama klimatskih i temperaturnih uslova menjaju se i potrebe kože. Iako tip ostaje isti, princip nege i konkretni proizvodi mogu se menjati u zavisnosti od opšteg stanja tena i reakcijama na spoljašnje faktore. Za odgovarajuću brigu u novim okolnostima ključno usvojiti prilagodljivu rutinu nege koja jednako zadovoljava unutrašnje i spoljašnje potrebe kože. Ciljan i informisan odabir proizvoda za čišćenje, hidrataciju i zaštitu omogućiće Vašoj koži da u svakoj prilici ostane sjajna, glatka i zdravog izgleda.


KAKO ODABRATI PROIZVODE PREMA TIPU KOŽE

Očuvanju vitalne, zdrave i mladolike kože doprinosi i odabir odgovarajućih proizvoda za negu i pronalazak optimalne rutine nege. Ali s obzirom na raznovrsnu ponudu i potrebe različitih tipova kože, dostupne preporuke te željene rezultate, donošenje konačne odluke može biti teško. Da biste si olakšali proces odabira, presudno je utvrditi koji tip kože imate. Prema tim indikatorima lako ćete odrediti njene potrebe i uspostaviti režim nege koji Vašoj koži daje potrebne sastojke, a izbegava neželjene efekte. Kada pronađete idealne proizvode za vaš tip kože i specifične zahteve ili probleme, preporučuje se da se držati ujednačene dnevne i noćne rutine nege. U nastavku pročitajte osnovne savjete CeraVe tima.


Ključni sastojci koje treba tražiti ili izbegavati

Normalna koža

Normalan tip kože je najmanje problematičan, ali da biste je održali zdravom i vitalnom, važno je pravilno je negovati i hidratizirati. Istražite naše proizvode kako bi koža održala vlažnost, a njezina se zaštitna barijera obnovila. Sastojci koje trebate imati na umu su ceramidi, hijaluronska kiselina, niancinamidi, a za negu zrelije kože retinol.


Masna koža

odgovarajuća nega masne kože svodi se na odabir proizvoda koji je hrane i hidriraju, a pritom ne začepljuju pore i ne podstiču izbijanje akni. Idealna rutina za masnu kožu trebala bi se oslanjati na blagi, penušavi gel ili penu koji uklanjaju prljavštine, višak ulja i druge nečistoće. Da bi se koži obezbedila odgovarajuća hidratacija, nega treba da uključi i lagani hidratantni proizvod bez ulja, koji ne začepljuje pore.


Suha koža

Nega suve kože trebala bi uključivati nežne, umirujuće i hidratantne sastojke poput ceramida koji pomažu očuvati njezinu zaštitnu barijeru. Za osobe sa suvim tipom kože preporučuje se izbegavanje predugog i prevrućeg tuširanja, redovna hidratacija više puta dnevno i odabir proizvoda za negu bez mirisa, alkohola i proizvoda koji ne začepljuju pore.


Mešovita koža

Upravo su zbog raznih varijanti koje zavise od više faktora efikasno čišćenje i hidratacija ključni su faktori odgovarajuće nege. Da biste osmislili uravnotežen program koji odgovara jedinstvenim potrebama Vaše kože, svakako pogledajte naš vodič za negu mješovite kože.


Osetljiva koža

Osetljiva koža zahteva pažljivu brigu kako bi se izbeglo crvenilo ili iritacija. Prilikom izbora proizvoda, ključno je tražiti umirujuće, hipoalergene sastojke bez iritansa. Ključno je izbeći jake hemikalije, alkohole, jake eksfolijante i slične iritanse. Da bi se smanjile potencijalne reakcije, proizvode je preporučljivo u režim nege uvoditi postepeno.


NEGA KOŽE PREMA STAROSNIM GRUPAMA

Da bi koža očuvala zdrav i mladolik izgled, odluke koje donosite o nezi trebale bi tokom života odgovarati njenim promenljivim potrebama. Budući da se svaka starosna grupa suočava sa jedinstvenim izazovima, odabir odgovarajućih proizvoda i ciljane rutine nege može uticati na njenu dugovečnost i zdravlje. CeraVe zna da, bez obzira na godine, Vaša koža zaslužuje da uvek izgleda najbolje.


Deca i tinejdžeri

Kada je reč o najmlađima, deci i tinejdžerima, pravilna se briga o koži svodi na usvajanje navika za negu i osnovnu zaštitu. Njihova je koža osetljiva, podložna UV-zračenju i sklonija iritaciji stoga je akcenat na na čistoći, hidrataciji i održavanju zaštitne barijere. Da bismo to osigurali, naši se proizvodi sastoje od hijaluronske kiseline, vitamina E te ceramida, nemaju miris, boje ni parabene.


Hormonske promene odražavaju se na lučenje sebuma, pa je tinejdžerska koža često sklonija razvijanju akni i drugih nepravilnosti. Rutina nege se iz tog razloga usmerava na osnove: proizvode za čišćenje, hidrataciju i zaštitu od sunca. Pregledajte našu kolekciju i pronađite proizvode prilagođene osetljivom uzrastu.


Odrasli i stariji

Tokom odraslog života, genetika i životne navike određuju kako koža stari. Nivo kolagena i elastičnost počinju da se smanjuju, a prate ih postepeno smanjenje zaštitne barijere i stepena prirodne zaštite od UV-zračenja. Metabolički se procesi usporavaju, proizvodnja i zalihe hijaluronske kiseline opadaju, a nastupaju i strukturne promene u obliku bora, finih linija, neujednačenog tena i suvoće. Primerenom negom može se uticati na smanjenje osetljivosti. Od hidratantnih krema do seruma, prvi je korak u odgovarajućoj nezi pažljiv odabir višestruko funkcionalnih proizvoda koji kožu drže sjajnom i mladolikom.


CeraVe je u saradnji sa dermatolozima kreirao stvorio posebnu liniju specijalizovanih proizvoda za negu kože. Naši nežni, ali delotvorni proizvodi su bez mirisa i koriste sastojke poput retinola (za podsticanje prirodnog procesa eksfolijacije), hijaluronske kiseline (za povećanu hidrataciju), niancinamida (za umirujuće delovanje) i ceramida (za zadržavanje vlažnosti i obnovu zaštitne barijere)da bi spremno udovoljili potrebama Vaše kože. Pažljivim pristupom i prilagođavanjem rutine nege omogućavate koži da ostane vitalna, hidratizirana i otpornija na prirodne promene.


ZAKLJUČAK

Personalizovana rutina nege proaktivan je pristup održavanju zdravog izgleda kože a identifikacija tipa kože prvi korak u tom procesu. Kada utvrdite jedinstvene potrebe Vaše kože, usmerite se na odabir proizvoda i pronalazak rutine nege koja obezbeđuje da se ključni problemi adresiraju, a ten ostane mladolik. Tako dugoročno utičete na zaštitu vaše kože.


Tokom života, tu je rutinu važno pažljivo prilagođavati imajući na umu promenljiva svojstva kože i Vaše individualne zahteve. Specijalizovani proizvodi koje je razvio CeraVe omogućiće Vašoj koži da ostane vitalna, hidratizirana i otporna na prirodne promene. Odabirom odgovarajućih proizvoda i održavanjem dosledne rutine svojoj koži možete osigurati da izgleda najbolje u svakom život

Message
Download Chrome